Köögi organiseerimine

Köök on iga kodu süda! Seetõttu on hea enda korrastamisteekonda just sealt alustada. Hea ülevaade köögis leiduvatest toiduainetest aitab hoida kokku aega ning säästa raha, samuti aitab see teha tervislikumaid toiduvalikuid.

Toiduainete organiseerimisel on hea meeles pidada neid nippe.

Esiteks võta välja kõik kappides ja sahtlites leiduvad toiduained - need on kuivained, maitseained, snäkid, kastmed, konservid jne (jäta külmik praegu mängust välja, selle organiseerime hiljem!). Vaata kõik üle ning viska ära need, mida Sa enam ei kasuta või mille säilivustähtaeg on möödunud. Pärast seda tee enda toiduainete seas väike inventuur. Vaata üle, mida tuleks juurde osta ning pane kirja kogused, kui palju tavaliselt kindlat toiduainet koju varud.

Kui inventuur tehtud, siis grupeeri kokku ühesugused toiduained (konservid, snäkid, kuivained, kastmed, maitseained jne). Grupeerides on Sul võimalik kõige paremini hinnata, kuidas asjad tagasi kappidesse/sahtlitesse panna. Samuti saad seeläbi otsustada, milliseid hoiustamistarvikuid köögis kasutada.
Peale seda, kui kõik asjad on välja võetud, pese ja puhasta enda kapid ja sahtlid hoolega. Peale puhastamist mõõda kapid ja sahtlid üle. Mõõtmine aitab aru saada olemasolevast ruumist ning otsustada millised purgid, korvid või muud hoiustamistarvikud kappidesse mahuvad. Ole tarvikute valimisel loominguline, lisaks purkidele ja korvidele kasuta ka pöörlevaid alused (nt kastmete hoiustamisel), astmelaudu (mis aitavad kasutada kappides vertikaalset ruumi efektiivsemalt), maitseaineriiuleid (et ka tagapool paiknevad maitseained oleksid nähtavad) jne. Kui kappidesse sobivad tarvikud välja valitud, siis ongi aeg iga toiduaine oma tulevasse koju sättida. Lahtiste toiduainete säilitamiseks on soovitav kasutada õhukindlaid ja läbipaistvaid säilitusained. Need hoiavad toiduained kauem värskena, on kergesti äratuntavad ning lihtsasti ligipääsetavad.
Peale asjade purkidesse ja teistesse hoiustamisnõudesse panemist lisa kõigele sildid! Need muudavad kõik köögis paikneva hõlpsasti leitavaks nii Sulle kui ka teistele pereliikmetele. Samuti aitab see alati silma peal hoida toiduainetel, mis hakkavad otsa saama ning mille varu saab sellisel juhul aegsasti täiendada.
Nüüd ongi aeg kõikidele asjadele kapis oma koht leida. Hoiusta tihemini kasutuses olevaid toiduained keskmistel riiulites või kergesti ligipääsetavates sahtlites. Vähem kasutuses olevad toiduained pane ülemistele riiulitele. Vaata veelkord üle, kas vajad veel täiendavaid hoiustamistarvikuid ning soeta vastavalt vajadusele.
Ja nüüd naudi enda korras kappe!

Järgmine
Külmiku organiseerimine

Vastused puuduvad

Email again:
UA-226052299-1